top of page

הרצאות מוזיקה קלאסית
בהנחיה נכונה, האזנה למיטב היצירות של מוזיקה קלאסית יכולה להפוך לחוויה של התעלות אמיתית. בהרצאות המוזיקה הקלאסית תוכלו להאזין לקטעי פסנתר בנגינתי, לצפות בקטעי קונצרטים ייחודיים ולהאזין להסברים וסיפורים מרתקים החושפים את היופי, הסודות והעומק של המוזיקה ויוצריה.
בראשית ברא אלוהים את... המוזיקה
המאזינים לאורטוריה "הבריאה" מאת יוזף היידן, זוכים מיד מפתיחתה לחוויה מיוחדת במינה, מצמררת ובלתי נשכחת. בהרצאה נאזין למיטב מתוך יצירת המופת הזו. נלמד על הייחוד שלה, על נסיבות כתיבתה, ועל הגאונות של המלחין שלה.

מוזיקה - ראי הנפש
בהרצאה נלמד כיצד המוזיקה מהווה תמונת ראי לעולמנו הרגשי והפיזי, כיצד היא מתנהגת כמונו בני האדם, וכיצד היא מהדהדת את עולמנו הפנימי, הרגשי, החושי וההתנהגותי. ההרצאה מהווה מפתח לסדרה כולה.

פסנתרנים
מהו התפקיד של הנגן המבצע במוזיקה, ובפרט במוזיקה הקלאסית? האם הוא רק מתווך של המוזיקה בין המלחין לקהל המאזינים, או שהוא מוסיף ליצירה הכתובה משמעות משל עצמו? במהלך ההרצאה נלמד על עולמם של הפסנתרנים המבצעים ועל מקומו של הביצוע בחוויה המוזיקאלית.

ההשפעה המיטיבה של המוזיקה
בהרצאה נלמד על ההשפעה הנפשית, הקוגניטיבית והפיזית יוצאת הדופן של העיסוק במוזיקה, מן הגילאים הצעירים עד הגילאים המבוגרים ביותר.

מוזיקה קלאסית - מאין היא באה ולאן היא הולכת
תולדותיה של המוזיקה הקלאסית הן סיפור מרתק של סגנונות, מלחינים ואירועים היסטוריים. בהרצאה נסקור את עלילותיה של המוזיקה הקלאסית, ונלמד כיצד הכרת ההיסטוריה שלה משמשת בסיס מצוין להבנתה ולהעשרת חוויית ההאזנה לה.

מה קלאסי במוזיקה קלאסית?
מדוע למוזיקה קלאסית קוראים "מוזיקה קלאסית"?
מסתבר שהשם שלה מהווה מפתח מרתק להבנת כמה מן התכונות היסודיות של המוזיקה הקלאסית, ולהיכרות עם האסתטיקה שלה.

"לפי הקצב" - על מוזיקה ותנועה
מוזיקה היא אמנות של זמן ושל תנועה. בהרצאה נלמד כיצד גדולי המלחינים מייצרים דימויי תנועה מקוריים ביותר ביצירותיהם, וכיצד אנו חווים את המוזיקה באמצעות הגוף, ולא רק באוזניים.

"קתדרלה בצלילים" - על המוזיקה של באך
יש הרבה מלחינים בינוניים, מעט מלחינים גדולים ויוהן סבסטיאן אחד. בהרצאה נכיר תכונה יוצאת דופן שיש למוזיקה של באך ואין למוזיקה של אף מלחין אחר בהיסטוריה.


"שירה בצלילים" - על השירים המולחנים של שוברט
השירים המולחנים של שוברט הם לא רק יפהפיים, יש בהם חיבור מושלם של מילים ומוזיקה. בהרצאה נלמד מדוע שוברט נחשב לגדול מלחיני השירים אי פעם.

"פסגת המוזיקה" - על סימפוניית האלפים
בהרצאה נכיר את "סימפוניית האָלְפִּים", יצירת המופת של ריכארד שטראוס. נראה כיצד היא כוללת שילוב מופלא של מבנה מוזיקאלי מופשט עם עלילה מרתקת, ומהווה למעשה אלגוריה על החיים.

על היפֶה במוזיקה
יצירות מוזיקאליות יכולות להיות יפות יותר או פחות, אך האם יכולה המוזיקה לבטא את הרעיון המופשט של היופי עצמו? בהרצאה נראה כיצד מלחינים שונים לאורך ההיסטוריה נטלו על עצמם אתגר מיוחד – להביע את מהות היופי באמצעים מוזיקאליים.

מוזיקה - רומנטיקה. על אהבה במוזיקה
מוזיקה היתה מאז ומעולם אחת מצורות ההבעה הבולטות של רגשות רומ נטיים. בהרצאה נשוחח על מוזיקה רומנטית ומוזיקה מן התקופה הרומנטית, ועל השילוב המנצח של יופי ורגש במוזיקה.

"אמדאוס" - אמת ובדיה
הסרט עטור הפרסים "אמדאוס" הוא אחד הסרטים המוזיקאליים הגדולים בהיסטוריה. הוא מגולל את סיפור הקשר בין מוצארט וסליירי. בהרצאה נכיר את הדמויות שלפני ומאחורי הקלעים ונבחן את גבולות המציאות והדמיון הנחצים בסרט.

מוצארט - מלחין של אור וצל
המוזיקה של מוצארט ידועה במשחקי האור והצל שבה. בהרצאה נעמוד על התכונה המיוחדת הזו במוזיקה של מוצארט, ועל יכולתה לעורר דימויים ויזואליים ורגשיים עזים.

מלחינים גדולים, מלחינים קטנים
האם באמת ניתן לחלק את מחברי המוזיקה למלחינים גדולים ומלחינים קטנים? בהרצאה נכיר מספר יצירות מופת שנכתבו בידי מלחינים לא ידועים, ונראה כיצד מוזיקה טובה אינה זקוקה לשמות "גדולים".

איטליה - "הארץ היפה"
האיטלקים מכנים את ארצם "הארץ היפה". יצירות מוזיקאליות שונות, פרי עטם את מלחינים איטלקיים מן המאות התשע עשרה והעשרים, מפליאות לתאר את נופיה, תרבותה וגם את מורכבתה של ארץ ססגונית זו. בהרצאה נכיר מוזיקה נהדרת של מלחינים איטלקיים מוכרים יותר או פחות ונעמוד על מאפייני סגנונם.

אנטוניו ויואלדי - "הכומר האדום"
"ארבע העונות", סדרת הקונצ'רטי לכינור ותזמורת, הן מן היצירות המוזיקאליות האהובות על קהל המאזינים כיום. המלחין שלהן, אנטוניו ויואלדי, היה אחד מגדולי מלחיני הברוק. כנר, כומר ומנהל מוזיקאלי של תזמורת בית יתומות בוונציה. בהרצאה נעמוד על סגנונו הייחודי ותרומתו החשובה לעולם המוזיקה ולהתפתחותה.

פליקס מנדלסון - רומנטיקן מעודן
פליקס מנדלסון הוא אחד המלחינים הבולטים של התקופה הרומנטית. חלק מן היצירות היפות והפופולריות ביותר בספרות המוזיקה הקלאסית, רשומות על שמו. סגנונו משלב עידון ועומק מרתקים. בהרצאה נאזין ונשוחח על השילוב של העידון, המורכבות והעומק ביצירתו.

מנצחים
המנצח הוא המנהיג וחלון הראווה של התזמורת. אך מהו תפקידו של המנצח, כיצד הוא ממלא אותו והאם אפשר להסתדר בלעדיו? בהרצאה נעמוד על עולמם יוצא הדופן של האנשים הגדולים מהחיים – מנצחים.

אמריקנה - מוזיקה מן העולם החדש
המאה העשרים היא המאה האמריקנית. כיצד בא הדבר לידי ביטוי במוזיקה הקלאסית של אמריקה? בהרצאה נעמוד על הרוח החדשנית והייחוד של המלחינים האמריקניים.

ורשה - פריז - שופן
היה מי שאמר שפסנתרן אינו יכול לקרוא לעצמו פסנתרן לפני שהוא מנגן שופן. בהרצאה נכיר את האיש שהפיח חיים בפסנתר וגרם לשתי מדינות שונות להתייחס אליו כאל מלחין לאומי.

תערוכה מוזיקאלית
היצירה "תמונות בתערוכה", של המלחין הרוסי מודסט מוסורגסקי, היא אחת הידועות ברפרטואר הקלאסי. בהרצאה נראה כיצד מצליח המלחין לא רק לחבר יצירה מוזיקאלית יפה, אלא ממש ליצור תערוכה דמיונית הכוללת חלל תצוגה, תמונות ותנועה בין התמונות.

הסימפוניה
הסימפוניה הינה הז'אנר המוזיקאלי המציג את התזמורת במלוא הדרה. בהרצאה נראה מה היו מקורותיה של הסימפוניה וכיצד היא הפכה ל "מלכת המוזיקה".

הקונצ'רטו
הקונצ'רטו הינו הז'אנר המוזיקאלי המרתק המפגיש את היחיד מול הרבים, את הגיבור הווירטואוז מול הקבוצה. בהרצאה נראה כיצד בתקופות השונות של המוזיקה הקלאסית, הקונצ'רטו פנה למקומות שונים והפיק ניצוצות של גאונות הן מן המלחינים והן מן המבצעים.

בטהובן המוקדם - היורש של מוצארט?
בפעם היחידה בה נפגשו מוצארט ובטהובן, הכריז מוצארט שהעולם עוד ישמע על המלחין הצעיר. בהרצאה נראה כיצד התפתח הכישרון של בטהובן הצעיר ממלחין שהשתלב בווינה הקלאסית של מוצארט, לפורץ הדרך הגדול ביותר בתולדות המוזיקה.

בטהובן האמצעי- "הקיסר"
תקופת חייו האמצעית של בטהובן, מכונה התקופה "ההרואית". בתקופה זו נכתבו רוב יצירות הגדולות והידועות ביותר. בהרצאה נעמוד על מאפייני התקופה הזו ונראה כיצד המלחין שילב בה מתפיסת עולמו ומכישרונו פורץ הדרך.

בטהובן המאוחר - "אל האינסוף"
סגנונו המוזיקאלי של בטהובן הלך והתפתח כל חייו. בתקופה האחרונה הגיע המלחין לעומק מוזיקאלי בלתי נתפס. היה מי שכינה את היצירה בתקופתו המאוחרת, כמסע אל האינסוף. בהרצאה נבחן מה המאפיינים של תקופה זו, התקופה העמוקה והמסתורית של בטהובן.

יוהאנס ברהמס - היורש של בטהובן?
מלחינים במהלך המאה התשע עשרה חשו מאוימים מצילו הכבד של בטהובן. עם הופעתו נתפס יוהאנס ברהמס כיורש של בטהובן, ולקראת מותו הפך עצמו למלחין בעל מעמד מיתולוגי. בהרצאה נראה מה היו מאפייני סגנונו של ברהמס ונעמוד של גדולתו.

ויוה אספניה - מוזיקה בניחוח ספרדי
ויוה אספניה - מוזיקה בניחוח ספרדי
המוזיקה הספרדית מהווה ערוץ מרתק ועסיסי של המוזיקה המערבית. השפעות תרבותיות שונות עיצבו את המוזיקה הספרדית ונתנו לה את הססגוניות המיוחדת לה. בהרצאה נשמע מן המיטב של המוזיקה הקלאסית הספרדית, ונעמוד על הייחוד שלה.
המוזיקה הספרדית מהווה ערוץ מרתק ועסיסי של המוזיקה המערבית. השפעות תרבותיות שונות עיצבו את המוזיקה הספרדית ונתנו לה את הססגוניות המיוחדת לה. בהרצאה נשמע מן המיטב של המוזיקה הקלאסית הספרדית, ונעמוד על הייחוד שלה.


מזרח ומערב - על אוריינטליזם במוזיקה
המזרח תמיד קסם למלחיני המוזיקה במערב. הם מצאו בו מקור מרתק למסתורין, חושניות והומור. בהשראתו הם יצרו מצלולים חדשים ומיוחדים ושילבו אותם במוזיקה שלהם. בהרצאה נשמע כיצד פעל השילוב העסיסי של מזרח ומערב במוזיקה הקלאסית

שחרזאדה - סיפורי אלף לילה ולילה
סיפורה של שחרזאדה, היפהפייה שהצליחה להערים על הסולטן בסיפוריה הכובשים, היווה מקור השראה לאמנים ומלחינים רבים לאורך ההיסטוריה. היצירה המוזיקאלית הידועה ביותר שנכתבה בהשראתה היא כמובן הפואמה הסימפונית "שחרזאדה" של רימסקי-קורסקוב. בהרצאה נעמוד על סודותיה של יצירה נפלאה זו וגם של יצירות אחרות, ידועות פחות.

אדוורד גריג - שופן של הצפון
אדוורד גריג הוא המלחין הלאומי של נורווגיה. במוזיקה שלו הוא משלב סגנון רומנטי מרכז אירופי אופייני למאה התשע עשרה, בצד רוח עממית נורווגית. הכישרון המלודי וההרמוני שלו הוביל לא אחת להשוואתו עם שופן. בהרצאה נשמע ממיטב יצירותיו ונראה כיצד המוזיקה שלו כובשת לבבות בכל העולם.

ז'אן סיבליוס - ואלס טריסט
ז'אן סיבליוס אמר פעם שבעוד מלחינים אחרים נוהגים להגיש לקהל קוקטיילים ממותקים, הוא מגיש מים טהורים וצוננים. המוזיקה של סיבליוס אכן מרשימה ורבת עוצמה, וגם נותנת לנו הצצה לתרבות הפינית בעלת המסורת המפוארת.

צ'ייקובסקי - רומנטיקן רוסי
יצירותיו של פטר איליץ' צ'ייקובסקי הן מן הפופולריות והאהובות שיש ברפרטואר הקלאסי. השפה המוזיקאלית שלו היא רוסית מובהקת וגם רומנטית מובהקת. חייו של המלחין הנערץ היו רוויי סערות רגשיות ואלה מצאו את דרכן היישר אל המוזיקה שלו.

סרגיי רחמנינוב - גדול מהחיים
הרגשות הרומנטיים העזים במוזיקה של רחמנינוב, גורמים לה להיות אהובה מאוד בקרב קהל חובבי המוזיקה הקלאסית. מלחין גדול, פסנתרן ומנצח וירטואוז, כל אלה הביאו להצלחה הרבה של רחמנינוב בחייו ולפופולריות האדירה שלו כיום.

אנטונין דבוז'אק - רפסודיה בוהמית
במוזיקה של דבוז'אק, המ לחין הצ'כי-בוהמי, ניתן למצוא את השילוב המושלם בין העממי לקלאסי ובין הפשוט והמורכב. כאשר נקרא לנהל את הקונסרבטוריון הלאומי בארה"ב, דבוז'אק יצר את סימפוניית המופת שלו "מן העולם החדש" ולימד את האמריקנים כיצד אפשר ליצור סגנון מוזיקאלי לאומי.

פרנץ ליסט - גולה הונגרי
פרנץ ליסט, הפסנתרן והמלחין הגדול, היה דמות של ניגודים. הונגרי גאה, למרות שלא דיבר הונגרית. כוכב על הבמה, למרות שהפך לכומר. מלחין של מוזיקה קלה, בצד מוזיקה מורכבת ועמוקה. מעל הכל הוא היה רומנטיקן אמיתי, באופיו, בעלילות חייו ובמוזיקה שלו. בהרצאה נעמוד על דמותו וגדולתו.

חנוכה פינת חג המולד
חג החגים המוזיקאלי
חנוכה וחג המולד שניהם חגים של אור ושל שמחה. בשני החגים מנוגנים שירים ויצירות מוזיקאליות חגיגיות ומפוארות. בהרצאה נערוך הדלקת נרות מוזיקאלית חגיגית ונעמוד על הדמיון בין החגים ועל המוזיקה הנהדרת המאפיינת אותם.

מוצארט מסיליקון
על מוזיקה, אינטליגנציה ובינה מלאכותית
גבולותיה של הבינה המלאכותית מתרחבים בהתמדה, ויכולותיהן של מערכות ממוחשבות לבצע פעולות כמו אנושיות מתקדמות משנה לשנה. אך האם ניתן לדמיין שמחשבים יכבשו את אחת מפסגות הרוח והדמיון האנושיים – הלחנת יצירות מופת מוזיקאליות? בהרצאה "מוצארט מסיליקון" בוחן נבחן את השאלה, ונאיר אספקטים טכנולוגיים, פסיכולוגיים ואמנותיים מרתקים שלה.

bottom of page